Šaltibarščių žemėlapis: kiek receptų iš tikrųjų egzistuoja? 

Šaltibarščiai – bene kiekvieno lietuvio (ir ne vieno smalsaus turisto) dievinama vasaros sriuba. Atrodo, kas čia sudėtingo? Tik kefyras, burokėliai, agurkai, krapai, kiaušinis ir bulvės šalia. 

Tačiau pakanka paklausti draugų ar kolegų, kaip jie gamina šaltibarščius, ir iškart paaiškėja: tiek receptų, kiek virtuvės šeimininkių (ir šeimininkų). Vieni mėgsta tirštus, kiti –l engvesnius, treti viską pagardina avokadu ar net žiupsneliu čili pipirų. 

Taigi, šaltibarščiai – patiekalas, kuriam nėra vienintelio teisingo recepto. Ir būtent dėl to jie tokie mylimi: kiekvienas gali susikurti savo versiją pagal nuotaiką, orą ar šaldytuvo turinį. 

Klasika ar nauji skoniai? 

Tradicinis šaltibarščių receptas vis dar lieka lietuvių favoritų sąraše yra ryškiai rožinis, kvapnus, su agurkais, krapais, virtu kiaušiniu ir, žinoma, bulvėmis šalia. Tačiau moderniose virtuvėse eksperimentams vietos vis daugiau. 

Balti šaltibarščiai – žinote tokius? 

Jei dar neteko ragauti, verta. Balti šaltibarščiai yra tai gaivus, kiek švelnesnis patiekalas be burokėlių, dažniau gaminamas Aukštaitijoje ar kaime pas močiutę. Kefyras ar raugintas pienas, švieži agurkai, kiaušiniai, krapai ir net truputis krienų: skonis maloniai netikėtas, su savitu charakteriu. 

Šaltibarščiai kitaip: su avokadu, saulėgrąžomis ir net lašiša 

Skamba keistai? Interneto platybėse galima rasti ne vieną šaltibarščių versiją su avokadu, kaparėliais, kalendromis ar net šaltai rūkyta lašiša.  

Veganiškų šaltibarščių mėgėjai taip pat turi ką rinktis. Daugelis jų kefyrą keičia augaliniu jogurtu ar sojų gėrimu ar net trintais saulėgrąžų branduoliais. Vietoje kiaušinio deda daugiau agurkų, ridikėlių ir orkaitėje kepto tofu. 

Vienas populiariausių netikėtų derinių – šaltibarščiai su mineraliniu vandeniu ir citrinos sultimis. Sakoma, gaivos suteikia dvigubai. 

Kiek kalorijų lėkštėje? 

Ar labai apsunkina šaltibarščiai? Kalorijos gali skirtis priklausomai nuo ingredientų, kuriuos dedate į lėkštę. 

Bene didžiausias kalorijų šaltinis – virtos bulvės šalia. Viena vidutinio dydžio bulvė turi apie 80–100 kcal, o dažniausiai jų suvalgome bent dvi ar tris. Taip pat daug pridėti gali ir riebesnis kefyras. O štai virtas kiaušinis papildomai suteikia apie 70 kcal.  

Likusią dalį sudaro agurkai, burokėliai, krapai, kurie yra beveik nekaloringi, tad dėl jų galite nesijaudinti. 

Jei norisi lengvesnio varianto, vietoje riebesnio kefyro galite naudoti liesesnį arba keisti jį graikišku jogurtu. Vietoje vieno kiaušinio – papildomą saują agurkų, šviežių žalumynų ar net ridikėlių. Ir žinoma, bulves galima sumažinti iki vienos ar net visai jų atsisakyti. Tokiu atveju gausite itin lengvą ir gaivų patiekalą, kuris tikrai neapsunkins. 

Dar daugiau receptų – kur ieškoti? 

Vasara yra pats tinkamiausias metas išbandyti šaltibarščius įvairiais būdais. Visiems šaltibarščių receptas entuziastams, verta užmesti akį į šią šaltibarščių enciklopediją. Kas žino, gal atradę naują skonį, kursite savo vasaros tradiciją? 

O jei ieškote ne tik šio, bet ir kitų vasariškų idėjų, pravers receptai internetu. Rasite tiek klasikinių, tiek netikėtų vasaros patiekalų. 

Leave a Comment