Vynu mėgaujamės švenčių proga, susitikę su draugais ar leisdami vakarą su mylimu žmogumi. Su pasididžiavimu keldami rinktinio vyno taurę gana retai susimąstome apie jo naudą mūsų organizmui. Medikai tvirtina, kad saikingai vartojamas vynas yra itin svarbus mūsų sveikatai ir gerai savijautai. Apie vyno gydomąsias galias buvo kalbama nuo seniausių laikų. Hipokratas teigė, kad vynas gydo žaizdas, Homeras kalbėjo apie dievišką vyno prigimtį ir poetinių galių plėtotę. Ilgą laiką vynas buvo laikomas vienu saugiausių gėrimų, pranokstančių vandenį. Šį požiūrį lėmė pavojingos ir greitai plintančios ligos, perduodamos geriamu vandeniu. Tuo tarpu vyno rūgštys ir alkoholis žudė ligų sukėlėjus ir apsaugojo žaizdas nuo užkrėtimo.
Vienas svarbiausių vyno privalumų – antioksidantai, sumažinantys oksidacijos greitį žmogaus organizme. Ląstelių oksidacinis stresas susijęs su įvairiomis ligomis, pvz., artritu, Alzheimerio liga, ateroskleroze, Parkinsono liga ar depresija. Oksidacinį stresą gali sukelti įvairios situacijos ar mūsų gyvenimo būdas, pvz., rūkymas, radiacija, fizinis krūvis, oro tarša, emocinis stresas ir t. t. Vyne esantys antioksidantai saugo šias ląsteles. Itin dažnai antioksidantai naudojami kaip sudedamosios maisto papildų dalys. Žinoma, apie žmogaus organizmui naudingų antioksidantų kiekį galima kalbėti tik vyną vartojant saikingai.
Naujausi moksliniai tyrimai patvirtino, kad raudonajame vyne esantis antioksidantas resveratrolis saugo širdį nuo senėjimo, t. y. atlikti bandymai įrodė, kad mažos resveratrolio dozės apsaugo širdį nuo su amžiumi susijusių pakitimų. Mokslininkų žodžius patvirtina ir prancūzų valgymo įpročiai – Prancūzijos gyventojai, vertinantys itin riebų maistą, gana retai serga kraujagyslių ir širdies ligomis (lyginant juos su JAV piliečiais).
Specialistai tvirtina, kad širdyje yra daugiau nei 1 000 genų, kurie bėgant metams ima keistis ir apsunkina širdies darbą. Ilgą laiką buvo manoma, kad šią problemą gali išspręsti tik tinkamai parinkta nekaloringa dieta, tačiau naujausi tyrimai rodo, kad į vyresnių žmonių valgymo racioną įtraukus vyno taurę, neigiamų pasekmių bus išvengta sėkmingiau nei griežtai ribojant riebalų kiekį. Manoma, kad resveratrolis sumažina daugiau nei 90 proc. pakitimų.
Jei norite mėgautis gurmaniška vakariene su vyno taure, nepamirškite šio gėrimo derinimo taisyklių. Paprastai raudonasis vynas derinamas su raudona, baltasis – su balta mėsa. Lengviems užkandžiams rinkitės lengvą vyną ir atvirkščiai. Jei mėgaujatės desertu, rinkitės už maistą saldesnį vyną. Virtuvės meistrai siūlo vyną ir vakarienę derinti geografiniu principu, t. y. rinkitės vyną, kilusį iš to paties regiono kaip ir valgomas maistas. Jei nežinote, ką pasirinkti – geriausias sprendimas yra rožinis vynas, derantis prie daugelių patiekalų ir saldžiųjų užkandžių.