Įvairūs griliai ir jų savybės

Štai ir vėl sulaukėme pavasario – malonus oras, išsiilgti saulės spinduliai ir šviesa tiesiog vilioja atidaryti naują kepsnių kepimo sezoną. Kaip smagu pradžiuginti šeimą ar draugus skaniu ir sultingu kepsniu. Tad skubame traukti grilius ir ruošti skanią mėsytę. Tačiau, kaip ir prieš bet kurį kitą darbą, taip ir prieš šį būtina gerai pasiruošti.

Kepti mėsą galima įvairiais griliais – angliniais, dujiniais, elektriniais ar veikiančiais rūkymo principu. Parduotuvėse grilių pasiūla didžiulė, tad išsirinkti nėra lengva. Pirmiausia derėtų įvertinti savo gyvenimo būdą, atkreipti dėmesį į grilio svorį, nes griliai, pagaminti iš sunkesnio metalo, yra patvaresni.

Naudojant anglinį grilių, maisto ruošimas užtrunka ilgiau. Tokių grilių kuras – akmens anglies briketai, mediena arba jų deriniai. Ypač rekomenduotini kokoso briketai, jie yra be jokių cheminių medžiagų ir sieros, o tai labai svarbu gaminant maistą. Tad pirmiausia reikia uždegti naudojamą kurą ir jį deginti apie 15-30 minučių. Tik tada galima pradėti kepti maistą. Iškeptas maistas bus intensyvesnio skonio, jausis dūmo kvapas. Naudojant anglinį grilį, būtina reguliariai šalinti pelenus.

Kepant dujiniais griliais naudojamas skystas propanas arba gamtinės dujos. Dujinius grilius uždegti labai paprasta, tereikia spustelėti arba pasukti mygtuką, taip pat gali būti grilyje integruotas elektroninis degiklis. Toks grilis kaista maždaug 10 minučių, po tiek laiko galima pradėti ruošti maistą. Dujiniai griliai yra švaresni ir pigesni nei angliniai. Be to, ant dujinių grilių būna papildomų degiklių, todėl tuo pat metu galima ruošti ir kitus patiekalus.

Jeigu naudojate elektrinį grilių, jis turi stovėti netoli elektros lizdo. Tokie griliai labai patogūs, gyvenant bute ar kitoje vietoje, kur negalima naudoti anglinio arba dujinio grilio. Naujesni elektriniai griliai turi įvairių maisto ruošimo galimybių, tad juos naudojant, galima sukurti tikrai puikių patiekalų.

Rūkyklos taip pat gali būti anglinės arba elektrinės. Jos taip pat būna įvairių dydžių, rukyklos gaminimo plotas siekia nuo 955 iki 1905 kvadratinių centimetrų ir daugiau. Jose vienu metu galima paruošti iki 25 kilogramų maisto produktų.

Parduotuvėse grilių pasirinkimas iš tiesų didelis. Kad būtų lengviau apsispręsti, patartina rinktis gerų gamintojų, tokių kaip Cobb, Weber, Thuros ar Troll 700, siūlomas prekes. Be to, kepant griliu mėsą, reikėtų naudotis ir kokybiškais indais, tam geriausiai tiktų ketaus indai.

 

Leave a Comment